skip to Main Content
41. Van Vernietiging Naar Vernieuwing

41. Van vernietiging naar vernieuwing

Precies twee dagen na de start van de kerstvakantie belandde ik zo’n vijf dagen in bed met een blaasontsteking. De ontspanning na een periode van inspanning heeft wel eens vaker voor verplichte rust gezorgd. Sterker nog, ik heb best wat kleine dokterspraktijkjes van binnen gezien op reis… Liggend in bed nam ik me voor om dit vanaf 2016 niet meer te laten gebeuren. Vanaf nu wordt alles anders!

Inspiratie om invulling te geven aan dit voornemen vond ik op mijn yogaschool. Aan het begin van de les vertelt de docent altijd iets over het thema van de maand en de eventuele toepassingen van dat onderwerp op het dagelijks leven. Deze maand staat de god Shiva centraal. Samen met de goden Brahma en Vishnu vormt hij een drie-eenheid: Shiva is de vernietiger van de wereld, gevolgd door Brahma – de schepper – die de wereld opnieuw creëert en Vishnu – de onderhouder – die deze nieuwe wereld zo goed mogelijk in stand houdt (tot Shiva deze weer vernietigt).

Vernietiging klinkt misschien wat heftig, maar eigenlijk staat dit verhaal symbool voor (het mogelijk maken van) verandering: soms moet je eerst iets afbreken voordat je weer kunt opbouwen. Destructie als een manier om ruimte te maken voor de creatie van iets nieuws dus. Maar wat betekent dit voor mijn goede voornemen? De reden dat ik vaak ziek word in vakanties, is mijn neiging om altijd alles tegelijk te willen doen. Yoga én boksen, studie én werk, gitaarspelen én Spaans leren… Kortom: een beetje focus kan geen kwaad.

Echter, voornemens staan er vooral om bekend iets aan je huidige leven tóe te voegen: méer sporten, méer op voeding letten, méer met vrienden afspreken…dat is juist het tegenovergestelde van mijn doel! Daarom heb ik besloten dat ik geen goede voornemens, maar afnemens maak dit jaar: wat ga ik allemaal niet meer – of in ieder geval niet meer allemaal tegelijk – doen? Ik heb natuurlijk niet de illusie dat dit in een keer gaat lukken. Maar deze realisatie is een begin.

Ter inspiratie zou ik (naast Shiva) ook naar De Keukenvernieuwers kunnen kijken: hoewel zij zoveel mogelijk werken met dat wat er is, breken ook zij eerst iets af voordat er een vernieuwde keuken kan worden opgebouwd. En als u de keuken daarna zelf goed onderhoudt, is de drie-eenheid weer compleet – en heeft u er nog lang plezier van. Namaste!

ailin-handtekening

Back To Top