skip to Main Content
42. Kleur Bekennen

42. Kleur bekennen

Een zon, een licht dat ik, bij gebrek aan beter, alleen maar geel kan noemen – bleek zwavelgeel. Bleek citroengeel, goud. Wat is geel toch mooi! – Vincent van Gogh aan zijn broer Theo (1888)

Vorig jaar kreeg ik een kleuradvies cadeau. Zonder make-up en met het haar naar achter staarde ik ongeveer een kwartier lang naar mezelf in een spiegel terwijl een adviseur verschillende lappen stof voor mijn gezicht hield. Ze koos steeds vier verschillende kleuren in dezelfde tint, bijvoorbeeld helwit, gebroken wit, crèmewit en sneeuwwit. Omdat ze de lappen snel achter elkaar wegtrok zag je heel duidelijk het effect van de kleur in het gezicht. Bij de een lichtten mijn ogen meer op, terwijl ik bij de ander net een spook leek.

Uiteindelijk bleek ik een wintertype. Gelukkig hou ik zelf al van koele tinten als donkerblauw, mosgroen en zwart maar ook (felle) kleuren als kobalt, rood en geel ‘mag’ ik dragen. Kijkende in mijn kast bleek ik het gelukkig intuïtief al best goed te doen. Wel was het erg leuk om zo direct te ervaren wat het effect van kleur kan zijn.

Toen ik later dat jaar bij het Van Gogh Museum ging werken leerde ik nog veel meer over de kracht van kleur. Wat me vooral fascineerde was de manier waarop Vincent van Gogh kleur gebruikte om zijn emoties uit te drukken. Toen hij begon met schilderen in Brabant portretteerde hij de hardwerkende arme boeren veelal in donkere, sombere kleuren (De Aardappeleters is hier het meest bekende voorbeeld van). Pas toen hij naar Frankrijk verhuisde begon hij te experimenteren met fellere kleuren. Hij ontdekte dat de ene tint een ander kan versterken of veranderen, zoals duidelijk is te zien in De Zonnebloemen of Sterrennacht.

Veel van zijn inzichten zijn later overgenomen door andere kunstenaars, maar ook onderzoekers hebben zich gericht op het effect dat kleur kan hebben op de emoties van mensen. Groen schijnt bijvoorbeeld een positief effect te hebben op de gezondheid en van geel word je vrolijk. De kleur rood wordt vaak in restaurants gebruikt op eetlust op te wekken, terwijl blauw daarentegen juist je honger verlaagt.

Naast de kwaliteit van de producten en materialen, kunnen kleuren dus ook van invloed zijn op de manier waarop je het koken en eten ervaart. Bij een keukenvernieuwing hoef je dus niet alleen te denken aan het vervangen van een fornuis of het laten plaatsen van een afwasmachine. Misschien kan je ook samen kijken naar een nieuwe kleur keukenkastje of aanrecht. En wie weet kook je dan binnenkort aardappels in een rustgevende groene keuken, die je serveert op een eetlustopwekkend rood bord. Eet smakelijk!

ailin-handtekening

Back To Top