skip to Main Content
44. Geel, Groen, Rood Of Blauw?

44. Geel, groen, rood of blauw?

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat ik mijn eerste column over vernieuwing en verandering schreef voor De Keukenvernieuwers. In die vier jaar zijn de meest uiteenlopende onderwerpen de revue gepasseerd: van de (niet-bestaande) kookkunsten van New Yorkers tot de geboorte van mijn eerste neefje. En van de verandering van de seizoenen tot het kleurenpalet van Van Gogh. Op het eerste oog heel verschillende thema’s, maar uiteindelijk hebben ze een ding gemeen: ze gaan allemaal over de relatie van de mens met- en de betekenis van nieuwe dingen.

Als er een ding is dat ik heb geleerd in de afgelopen vier jaar, dan is het dat verandering in alles zit. Of we nu willen of niet, we leren continu nieuwe dingen, ontmoeten nieuwe mensen en komen in nieuwe situaties terecht. Of dat nou de belevenissen in een vreemd land zijn of de spanning van omgaan met een nieuw leven is. Maar wat me zo fascineert, is dat geen enkele verandering voor 1 mens hetzelfde is. Een rustig type kan bijvoorbeeld enorm gestrest raken door een bepaalde vervelende gebeurtenis, terwijl een stresskip juist totaal gefocust kan raken door dezelfde situatie.

Die verschillen in omgaan met veranderingen kunnen wel eens voor moeilijkheden zorgen, omdat je niet begrijpt waarom iemand de dingen anders doet dan jij (zou willen). Op mijn werk deden we daarom met ons team een test die aan de hand van een korte vragenlijst je psychologische voorkeuren meet. Aan de hand van de kleuren blauw (observator), groen (supporter), geel (inspirator) en rood (beslisser) kreeg je inzicht in je persoonlijke (werk)stijl en de invloed hiervan op je omgeving. In ons kleine team van zeven mensen bleken we een hele regenboog aan kleuren in huis te hebben. Het mooie was dat we daarin elkaars sterktes en zwaktes goed konden herkennen.

En dan wordt het leuk: als je het anders-zijn van een ander gaat zien als mogelijkheid om te leren, dan zit daar juist een grote kans voor samenwerking en vernieuwing. Dan hoef je niet bang te zijn voor datgene wat je niet kent, maar kan je het zien als bron van inspiratie. En net als met mensen, is er ook voor keukens geen ‘one-size-fits-all’. Daarom komen de Keukenvernieuwers altijd persoonlijk langs om te luisteren naar de wensen van de klant en te kijken naar de mogelijkheden van de ruimte. Zo krijgt iedere klant de keuken die bij hen past!

ailin-handtekening

Back To Top