skip to Main Content
46. Appelsoep

46. Appelsoep

In het oogstseizoen van dit jaar waren de appels verreweg in de meerderheid. Het was een topseizoen! Trouwens, de druiven hebben zich, na een kwakkelende start, uiteindelijk ook van hun beste kant laten zien. Er staan vele flessen druivensap in de koelkast en andere flessen hebben hun weg gevonden naar familie en vrienden, echte liefhebbers. Maar terug naar de appels: we delen ze met de merels, eksters en vlaamse gaaien die als eersten in de gave exemplaren pikken. En vergeet die slakken vooral niet!

Wij eten dan uiteindelijk ook de aangevreten exemplaren op… Of we maken appelmoes. Een gemakkelijk gerecht (en appelmoes van eigen appels smaakt toch tien keer beter dan blik- of potmoes), maar op een gegeven moment heb je het wel gehad met die appelmoes. Dan komt de vraag: wat kun je nog meer met appels doen? Elke dag een taart bakken is me, eerlijk gezegd, teveel werk en het is vast ook niet gezond om elke dag met z’n tweeën een hele appeltaart op te eten. En over slagroom heb ik het dan al helemaal niet.

Maar er zijn andere mogelijkheden: we koken appels mee met de druiven zodat er een appel-druivensap ontstaat, of we bakken appel lichtjes – met verschillende Italiaanse kruiden en bijvoorbeeld wat prei of ui erbij, soms met een beetje kaneel. Heerlijk fris bij stamppot en andere ‘aardse’ gerechten. Ik kan dat echt aanbevelen. Zo krijgen onze appels, gaaf en aangevreten, de komende tijd steevast een plek op onze ‘menukaart’. Oh ja, je kunt appels ook nog gewoon – uit de hand – opeten natuurlijk of gebruiken bij het dessert.

Overigens: als je ‘recepten met appels’ intoetst bij Google komen er zo meer dan 600.000 resultaten tevoorschijn. Het blijkt dat je zelfs ‘appelsoep’ kunt maken – met gepureerde appels en onder meer amandelen, knoflook, druiven (daar zijn ze weer!) en melk buy levitra vardenafil. Dat lijkt me spannend, dat ga ik binnenkort proberen. En dat ik dan, als ik de keukenmachine wil gebruiken om appels te pureren, de stekker van het koffiezetapparaat eruit moet halen… dat neem ik voor lief. Of zal ik dan toch maar eens contact opnemen met die Keukenvernieuwers?

Maria Liem

P.S. Onze vaste columniste Ailin is op reis in Midden Amerika (zie column 45) – ze is momenteel in El Salvador. Maria Liem is haar tijdelijke vervangster.

Back To Top