skip to Main Content
51. Creëer Je Eigen Verandering

51. Creëer je eigen verandering

Op 14 februari 2015 wonnen mijn vriend en ik de verkiezing ‘meest verliefde stel van de avond’. We zaten in een kroeg bij ons in de buurt – geliefd vanwege hun specialisatie in bijzondere bieren en een ruime selectie aan oudhollandse bordspellen. Als prijs ontvingen we een roze valentijnscocktail waarmee we proostten op de liefde. De cocktail bleek mierzoet: niet helemaal onze smaak. Maar gelukkig was daar de man met een gitaar die het drankje graag in ontvangst nam, in ruil voor een nachtelijke gitaarles.

Lang dacht ik niet meer aan die avond. Totdat ik de Creativity Guide van Holstee* ontving met de vraag ‘welke dingen deed je als kind die je nu nooit meer doet?’ Bij deze vraag hoorde een uitdaging: blaas deze maand de liefde voor een creatieve activiteit nieuw leven in.

Vanaf de basisschool tot mijn studietijd had ik wekelijks muziekles en schreef ik zelfs mijn eigen nummers. Daarnaast bouwde ik hutten, maakte toneelstukken, films, radioprogramma’s, bakte taarten en schreef honderden verhalen. En hoewel ik ben blijven schrijven, doe ik die andere dingen bijna nooit meer. Dus na 1 blik op mijn prachtige gitaar die in de hoek van de huiskamer stond te verstoffen, belde ik de gitaarleraar van die valentijnsavond op voor een proefles.

Maar ik sta niet alleen. Er zijn veel mensen die om wat voor reden dan ook stoppen met creatieve activiteiten waar ze ooit veel plezier aan beleefden. Dat hoeft niet per se erg te zijn, want creativiteit hoeft zich niet te uiten in het spelen van muziek of toneel. Het gaat om het stimuleren van je vermogen om iets nieuws, origineels, iets wat er niet eerder is geweest, te scheppen.

Dat kan op vele manieren. Ook, of misschien juist, in de keuken! Dat is niet alleen leuk, maar sterker nog, het is juist heel gezond om je brein op deze manier aan het werk te zetten: dat helpt om los te komen van oude manieren van denken die niet meer bijdragen aan je leven nu, of om dingen van alledag in een nieuw licht te kunnen zien.

Daarom geef ik jullie op mijn beurt graag een culinaire uitdaging mee voor de komende maand: koop een ingrediënt dat je nog nooit hebt geproefd, of maak iets wat je nog nooit hebt gemaakt. Of maak juist een gerecht met alleen maar ingrediënten die je in huis hebt, zonder recept, maar gewoon op gevoel. Ik ben benieuwd naar jullie creaties!

* Holstee is een organisatie die wordt gerund door twee broers die mensen willen helpen te focussen op wat belangrijk is – en niet alleen op wat urgent is. Dit doen ze onder meer door het aanbieden van maandelijkse gidsen rond thema’s als creativiteit, passie en kameraadschap. De gidsen bevatten kennis vanuit eeuwenoude filosofie tot moderne wetenschap en maakt deze toepasbaar voor het dagelijkse leven.

Back To Top