skip to Main Content
52. Ik Zie Ik Zie Wat Jij Niet Ziet.

52. Ik zie ik zie wat jij niet ziet.

Voor mijn werk kom ik op veel bijzondere plekken in Nederland: een bierbrouwerij in Oirschot, een tapijtfabrikant in Scherpenzeel en laatst op een landgoed in Maarsbergen. We waren daar met een groot deel van onze organisatie te gast bij Natuurcollege – een stichting die zich inzet voor het herstel van de verbondenheid tussen mens en natuur. We werden de hele dag begeleid door bevlogen inspirators Irene van Lippe en Matthijs Schouten. Ze vertelden over verschillende grondhoudingen die we als mensheid hebben ten opzichte van de natuur.

Een van de wijsgeren die in hun verhaal werd aangehaald was de Vietnamese filosoof Thich Nhat Hanh. Die zei: “Als ik naar een vel papier kijk, zie ik het hout waarmee het gemaakt is. Dan zie ik de houthakker die de boom geveld heeft. Dan zie ik zijn ouders, en het graan waarmee zij gevoed werden. Als ik naar dit vel papier kijk, zie ik de hele wereld.” Met andere woorden: alles staat met elkaar in verbinding en heeft invloed op elkaar. Waar we vaak geneigd zijn alleen naar onze directe omgeving te kijken, daagt hij ons uit te zien hoe we met elkaar verbonden zijn.

Steeds meer organisaties proberen hun bedrijf ook op die manier in te richten. Neem bijvoorbeeld die tapijtfabrikant die ik onlangs bezocht, Interface. Oprichter Ray Anderson keek in 1994 naar zijn product en zag niet alleen een tapijttegel, maar alles wat ervoor nodig was om die te maken: de grondstoffen, de energie, de logistiek, de mensen… Door die realisatie besloot hij zich ten doel te stellen om in 2020 met zijn bedrijf geen negatieve impact meer te hebben op de wereld.

Het begon met het vergroenen van de energie en verminderen van afval. Maar hoe dichter ze bij het doel kwamen, hoe lastiger het werd om de volgende stap te zetten. Een van de moeilijkheden lag bij het garen dat werd gemaakt op basis van aardolie. Nergens konden ze geschikt recyclaat verkrijgen om de rauwe grondstof te vervangen.

Totdat ze hoorden over een probleem in een vissersdorpje in de Filippijnen. Het koraalrif werd daar vernietigd door het achterblijven van vele vissersnetten in het water. Deze visnetten bleken de perfecte grondstof voor het tapijt! Er ontstond een hechte samenwerking waardoor een ecologische ramp kon worden voorkomen, en een volgende stap werd gezet om Andersons ambitie te realiseren. Anders kijken kan dus leiden naar positieve verandering: een gedachte-experiment groeide uit tot een bloeiend bedrijf met een positieve impact op mens en natuur.

De Keukenvernieuwers kijken ook graag verder dan hun neus lang is, en komen daardoor soms met de meest verrassende oplossingen voor uw keukenwensen. Benieuwd naar waar dat toe kan leiden? Neem dan snel contact op met een Keukenvernieuwer bij u in de buurt.

Back To Top