skip to Main Content
54. Draag De Verandering Mee.

54. Draag de verandering mee.

Nog een paar maanden en dan woon ik alweer negen jaar in Amsterdam. Toch kijk ik nog steeds bewonderend naar alle grachten en mooie panden als ik door de stad fiets. En nu de knoppen weer in de bomen staan en de zon zich steeds vaker laat zien, voelt mijn woonplaats soms echt aan als een openluchtmuseum. Maar ook bij slecht weer is er genoeg te ontdekken. Zeker met een museumkaart op zak is het heel gemakkelijk om even binnen te wippen in een van de 75 musea die onze hoofdstad rijk is.

Zo liep ik laatst een tassenmuseum in. Een plek geheel gewijd aan de evolutie van de manier waarop we in Nederland spullen met ons meedragen. Gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Herengracht loop je langs de eerste ‘heuptassen’ en portefeuilles en zie je op chronologische wijze de geschiedenis aan je voorbijtrekken. Zo lieten vrouwen in de 18e eeuw bijvoorbeeld hun portret op de portefeuille van hun man borduren, zodat hij haar niet zou vergeten wanneer hij op reis was.

Een ander bijzonder verhaal gaat schuil achter een tas met een houtsnijwerkje van giraffe Zarafa. In het jaar 1826 kreeg Koning Karel de Tiende uit Frankrijk als relatiegeschenk een echt giraffe cadeau van een Egyptische Koning. Het langpotige dier maakte een bizarre voettocht van ruim 3000 km vanaf de Nijl naar Alexandrië, werd vervolgens per schip naar Marseille gebracht en liep tenslotte nog eens bijna 900 kilometer naar de Franse hoofdstad. Omdat bijna niemand in Frankrijk ooit een giraffe had gezien, trok de stoet enorm veel aandacht. Zarafa werd enorm populair met als gevolg dat er allerlei ‘merchandise’ werd gemaakt. Waaronder de tas die in het museum te zien is.

Zo zie je dat relatief normale gebruiksvoorwerpen in een andere tijd een heel andere betekenis kunnen krijgen. Ze geven een inkijkje in een andere tijd en vertellen verhalen over wat mensen bezighield en belangrijk vonden. Dat maakt me nieuwsgierig naar welke dingen er over 100 jaar over onze tijd in een museum terechtkomen. Misschien staan onze achterkleinkinderen dan op eenzelfde manier naar onze keukens te kijken en verwonderen ze zich over de gasfornuizen of de gekke pannen die wij nu gebruiken.

Voelt uw keuken nu al aan als museumstuk? Maak dan een vrijblijvende afspraak met de Keukenvernieuwers. Met een simpele aanpassing als nieuwe keukendeurtjes of een ander aanrecht maken zij uw keuken weer helemaal van deze tijd.

Back To Top