skip to Main Content
31. Buiten De Lijntjes Kleuren

31. Buiten de lijntjes kleuren

We beginnen deze maand met een experiment: neem zonder er bij na te denken een bloem, een meubelstuk en een kleur in gedachten………Klaar?

De kans is groot dat je aan een roos, een tulp of een zonnebloem hebt gedacht. En daarna aan een tafel, stoel of bank. En vervolgens aan rood, geel of groen. Zo niet? Gefeliciteerd, je hebt een creatiever brein dan de meesten van ons. Zo wel? Dat zegt natuurlijk niet dat je geen creatief persoon bent, maar toch toont deze korte oefening wel aan dat veel (volwassen) mensen bepaalde ‘gestandaardiseerde’ gedachtenpatronen hebben.

Deze oefening was onderdeel van een sollicitatieprocedure die ik ooit doorliep. Ondanks dat mijn rijtje roos, stoel & rood niet erg origineel was, mocht ik gelukkig toch door naar de volgende ronde…Maar waarom denken veel mensen zo hetzelfde?

In zijn inmiddels beroemde speech ‘How school kills creativity’ (bijna 30 miljoen keer bekeken) stelt Sir Ken Robinson: “Als kind ben je nog niet bang om fouten te maken. Wanneer je niet weet ‘hoe het hoort’, ben je ook niet bang om voor gek te staan als je iets anders probeert. Maar we organiseren onze scholen en organisaties op zo’n manier dat fouten maken of anders-zijn wordt bestraft”. Op die manier raak je eraan gewend om op het veilige, maar soms ook saaie, gebaande pad te blijven lopen.

Picasso zei daarover: “Alle kinderen worden geboren als kunstenaar, de kunst is om er een te blijven”. Het is daarom goed om af en toe ‘het kind in jezelf’ weer even op te zoeken. Tijdens de mud-run (een soort renwedstrijd vol obstakels en modder) afgelopen maand waande ik me weer even op mijn allerleukste kinderfeestje waar we door de tuin van mijn ouders in de modder mochten kruipen met een gezicht vol stroop en poedersuiker. Ook de populariteit van festivals als Mysteryland, waar gigantische fantasiewerelden worden gebouwd, of het holi-festival, waar bezoekers elkaar met verfpoeder bekogelen, laten zien dat ook ‘grote mensen’ behoefte hebben om af en toe buiten de lijntjes te kleuren learn the facts here now.

Ook een museumbezoek, (door Google Art hoef je daar de deur niet eens meer voor uit!), een praatje met een onbekende of het nemen van een nieuwe route naar huis zijn kleine dingen die je kunt doen om je creativiteit wat aan te wakkeren. Ook de Keukenvernieuwers kunnen hierbij helpen: zij zien het als een uitdaging om de meest gekke ideeën om te zetten in werkelijkheid. Een creatieve novembermaand gewenst!

Back To Top