skip to Main Content
Column 56. Een Vernieuwd Recept.

Column 56. Een vernieuwd recept.

Afgelopen weekend bracht ik door in de prachtige tuin van de oom en tante van mijn vriend, in de buurt van Gorinchem. Hun huis is gelegen aan een wiel (een soort klein meer) waar de eenden graag komen spelen. Rondom dat water strekt de tuin zich uit: vanaf de patio ga je via een smal met zaagsel bestrooid pad langs de planten en bomen richting een weiland en kom je uiteindelijk op een meer afgeschutte plek waar in de moestuin groente en kruiden staan te groeien.

Het is een traditie geworden om in de herfst met een aantal neven en nichten gezamenlijk in de tuin te werken om die winterklaar te maken. Dit jaar kloofden we het hout van een grote omgevallen boom zodat de haard straks weer lekker kan branden. Om de zoveel uur worden we als dank voor het snoei-, sleep- en schoonmaakwerk in de keuken uitgenodigd voor een hapje en een drankje: worteltaart met wortels uit eigen tuin, soep en salade met tomaten uit de eigen kas.

Naast het feit dat het fijn is om te kunnen helpen, is het voor ons stedelingen ook gewoon heerlijk om de hele dag lekker buiten te zijn. Een welkome afwisseling van het dagelijkse computerleven, en goed voor lichaam en geest. Zo goed zelfs, dat ‘in de natuur zijn’ tegenwoordig zelfs als medicijn mag worden voorgeschreven door artsen in Schotland*. Ze doen dit op basis van onderzoeken die aantonen dat (dagelijks) tijd doorbrengen in en met de natuur zorgt voor een beter immuunsysteem, helpt bij pijncontrole en zorgt voor een algeheel gevoel van geluk. Verschillende planten hebben verschillende heilzame effecten: grote groene bladeren zorgen bijvoorbeeld voor minder stress en meer creativiteit.

Veel mensen proberen dan ook om de natuur naar de stad te halen, bijvoorbeeld via stads- balkon- of daktuinen. In nieuwbouwprojecten worden zelfs ‘verticale tuinen’ gemaakt, die de bewoners zelf onderhouden en van kunnen eten. En die tegelijkertijd ook nog de lucht zuiveren. Deze zogenaamde urban gardening trend wordt steeds populairder en mensen experimenteren zelfs met raam- of keukentuinen.

Ook wij proberen ons appartement om te toveren tot een stadsjungle, met luchtzuiverende (hang)planten in woon- en slaapkamer tot peperplantjes, pompoenen en peterselie op het balkon. Niets leuker dan koken met je eigen geteelde producten, en nog gezond ook! Is jouw keuken toe aan vergroening? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een keukenvernieuwer in de buurt, zij denken graag mee over al je keukenwensen.

Link naar: Natuur als medicijn*

Back To Top