skip to Main Content
38. De Uitdaging Aangaan

38. De uitdaging aangaan

“Remember one rule of thumb: the more scared we are of a work or a calling, the more sure we can be we have to do it.” – Steven Pressfield

Het was een hete vochtige nacht zo rond een uur of half 2, toen ik in de zomer van 2008 aankwam op het vliegveld van Hanoi. Ik kwam vanuit de Filippijnen, waar ik de laatste dagen van mijn half jaar studeren in het buitenland had doorgebracht met vrienden. Pas twee dagen later zou mijn familie aankomen vanuit Nederland om samen verder te reizen.

Met een portemonnee vol dongs ging ik op zoek naar een vervoersmiddel dat me naar mijn tijdelijke adres kon brengen. Vanwege het late uur was het vliegveld erg verlaten en regulier bus- en taxivervoer was niet meer in bedrijf. Een aantal lokale mannen was in dit gat in de markt gesprongen; ze stonden al rokend en pratend te wachten op toeristen zoals ik om met hun eigen auto’s wat bij te verdienen in de nachtelijke uurtjes.

Nu had ik al best wat reiservaring, maar ik had nog nooit in mijn eentje gereisd. Met knikkende knieën benaderde ik een chauffeur en nam me intussen voor om NOOIT meer alleen te reizen. Voordat we wegreden werd ik zo mogelijk nog zenuwachtiger, toen bleek dat de man een vriend had uitgenodigd om mee te rijden.

Alle angst ongegrond

Maar terwijl ik op zoek ga naar mogelijke voorwerpen die als wapen kunnen dienen, blijkt dat alle angst en beven compleet ongegrond zijn. De mannen stellen me allerlei belangstellende vragen en als ik vertel dat ik uit Nederland kom, blijkt dat beide heren enorme voetbalfans zijn. Zo goed en zo kwaad als ik kan beantwoord ik hun enthousiaste vragen over Croif en Van Basten.

Eenmaal bij het hotel aangekomen helpen ze me met mijn bagage en wensen me een fijn verblijf. Eenmaal in mijn hotelkamer neem ik me voor om vaker te proberen in mijn eentje dingen te ondernemen. In het begin is dat misschien wel spannend, maar als je het eenmaal hebt gedaan krijg je een gevoel van overwinning en zelfvertrouwen, en dat werkt enorm bevrijdend.

Het is natuurlijk normaal – en ook best wel gezond – om soms bang te zijn voor nieuwe dingen. Maar het is jammer als je je door die angst laat weerhouden om te doen wat je graag zou willen. Of dat nu alleen op reis gaan is, in een toneelstuk spelen of je keuken laten vernieuwen…

Back To Top