skip to Main Content
12. De Weg Naar Verandering

12. De weg naar verandering

Omdat ik pas sinds twee weken in New York woon kan ik nauwelijks een gedegen oordeel geven over mijn nieuwe leefomgeving. Maar een aantal dingen verschillen toch wel heel duidelijk met Nederland. De stad is een smeltkroes waar de hele wereld samenkomt. Loop twee blokken over 5th Avenue en je hoort al meer dan zes verschillende talen. Het is een plek die zichzelf elk jaar vernieuwt en zich razendsnel ontwikkelt. Is een buurt het ene jaar nog absoluut niet veilig, het volgende jaar is het opeens een hotspot.

Wat nieuw is, word hier snel oud en wat oud is, wordt weer nieuw. Dit geldt ook voor de ervaringen die je als buitenlander opdoet. Want soms word je juist volledig verrast door de gewoonste dingen. Dit komt bijvoorbeeld ook terug in het gebruik van de keuken. In New York hebben de keukens de nieuwste snufjes en gigantische koelkasten, maar ze worden amper gebruikt. New Yorkers gaan zowel voor lunch als diner (en in het weekend voor brunch) uit eten en je haalt koffie in plaats van het te zetten.

Vandaag nog vertelde een Nederlandse kennis me over de bezichtiging van haar appartement. Vlak boven het fornuis hing een boekenplank. Toen ze de verhuurder vroeg hoe ze kon koken zonder de boeken stuk te maken, moest de verhuurder lachen: “Koken? Je bent in New York! Hier koken we niet.” Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ze heeft de verhuurder overtuigd de plank weg te halen. Nu kookt ze toch zeker vier à vijf keer per week…

Het wonen in een ander land laat dus ook zien dat het niet zo gemakkelijk is om van een gebaand pad af te wijken. Opgebouwde gewoontes en voorkeuren zullen altijd een rol spelen in de keuzes die je maakt. Het volgen van je eigen pad is natuurlijk ook niet erg, maar het is wel leuk om af en toe een andere kant op te kijken of een ommetje te maken. Van alle dingen die je onderweg tegenkomt kan je dan kiezen om die wel of niet mee te nemen naar huis. Net als in je keuken behoud je zo je basis maar hier kun je wat aan toevoegen of veranderen. Op die manier combineer je wat mij betreft ‘the best of both worlds’.

Back To Top