skip to Main Content
16. Droomkeuken

16. Droomkeuken

Een paar dagen geleden lag er een dikke bruine envelop om mijn deurmat. Ik heb er altijd erg van gehouden om post te ontvangen, maar sinds mijn penvriendin en ik jaren geleden zijn gestopt met schrijven komt de postbode niet vaak meer bij me langs. Mijn familie stuurt wel trouw kaartjes met Kerst en verjaardagen en af en toe krijg ik een verdwaalde ansichtkaart van vrienden. Ook krijg ik soms een pakket, maar dan is het vaak een uitgebreid pensioenoverzicht van alle (bij)banen die ik ooit had in mijn leven, die ik dan teleurgesteld in mijn administratiela stop. Ik was dus blijverrast toen ik zag dat dit pakketje helemaal uit New York kwam en vol zat met tekeningen, brieven en verhaaltjes van mijn oppaskinderen uit de City.

Tijdens de drie maanden die ik daar woonde, bracht ik Eden (5) en Gwen (3) één á twee keer per week naar bed. Net zoals mijn vader dit vroeger bij mij deed, vertelde ik hen een verhaal voor het slapengaan. Een combinatie tussen feit en fictie werkt altijd goed, dus verzon ik avonturen over twee meisjes en hun vriend Eddie the Elephant. De meiden vonden het leuk om mee te denken en we hadden zo een hoop lol samen. Voor mijn vertrek schreef ik daarom een wat langer verhaal op, zodat ze die als herinnering konden bewaren. Als dank kreeg ik deze tekeningen en verhalen opgestuurd!

De mens is, zoals schrijver Jonathan Gottschall het in zijn boek noemt, een ‘storytelling animal’. Belangrijke gebeurtenissen en gebruiken worden al sinds de oertijd doorgegeven met behulp van verhalen of tekeningen zodat de volgende generatie ervan kan leren. Daarnaast vertellen mensen elkaar sprookjes, lezen boeken of kijken films om vermaakt te worden. En omdat alles mogelijk is in een verhaal kan je in je (dag)dromen alles precies zo bedenken als jij het wil. Dat is niet alleen leuk, maar kan ook een hulpmiddel zijn om deze droom te realiseren.

Dat dit echt zo werkt is bijvoorbeeld te zien aan de rol die science fiction heeft gespeeld in de ontwikkeling van techniek. In de serie Star Trek uit 1966, maakten de acteurs al gebruik van mobiele telefoons, ipads, en google glass lang voordat deze waren uitgevonden. Met andere woorden: alles wat je kunt bedenken kan (met wat tijd) werkelijkheid worden. Vertel ons dus gerust je verhaal over je droomkeuken en wellicht maken de keukenvernieuwers deze binnenkort waar!

Back To Top