skip to Main Content
34. Een Onverwachte Wending

34. Een onverwachte wending

Een tijdje geleden liep ik na mijn werk naar onze Albert Heijn. Onderweg passeerde ik de vrouw die op haar vaste plek in de overdekte hal de daklozenkrant verkoopt. Ze stond druk te praten met een wat gezette jongen van een jaar of 15 en lette ondertussen op een hond zodat zijn baasje snel de winkel in kon om boodschappen te doen. Op andere dagen was ik langs haar gelopen, had ik vriendelijk geknikt, en vervolgde dan mijn weg naar de aubergines en de havermout. Maar die dag besloot ik haar te vragen of ik misschien iets voor haar kon doen official website.

Ze keek verrast maar nam het aanbod graag aan. Ik mocht kiezen: met de bami van het basismerk was ze heel blij, maar haar lievelingsmaaltijd was de stoommaaltijd met haricot verts, kip en rozeval aardappels. Ik besloot voor de laatste optie te gaan. Maar net toen ik met de maaltijd in de hand op zoek ging naar mijn eigen avondeten, werd ik op mijn schouder getikt: “Mevrouw, ik was vandaag speciaal naar de winkel gekomen om deze maaltijd voor Nina* te kopen, wilt u alstublieft dit geld aannemen? Van mij neemt ze het niet aan, omdat ik gisteren ook al wat had meegenomen”. De jongen drukte zijn laatste zakgeld in mijn handen en ging er snel vandoor.

Een beetje beduusd overhandigde ik het gerecht even later aan de – zo bleek – Italiaanse dame die vrachtwagenchauffeur had willen worden, maar van haar ouders naar de kunstacademie had gemoeten. Ze had het er afgrijselijk gevonden en had nooit een diploma behaald. Uiteindelijk was ze in Nederland beland waar ze zich gesteund voelt door vele onbekende maar vriendelijke voorbijgangers.

Opgewekt, maar enigszins beschaamd over de lieve woorden aan mij die eigenlijk waren betaald door de jongen, vervolgde ik mijn weg naar huis. Ik nam me voor om snel weer een maaltijd mee te nemen, maar deze keer met mijn eigen geld te betalen…

Zo leidde een gewoon tochtje naar de supermarkt tot een bijzonder gesprek over hoe de keuzes en verwachtingen van anderen je eigen leven kunnen veranderen, en hoe je dan toch ook je eigen wensen en dromen kunt volgen. Gek eigenlijk, dat ik mijn hulp niet eerder had aangeboden. Geld of tijd hielden me niet tegen en ik kreeg er een blij gevoel voor terug. Blijkbaar moet je soms gewoon iets dóen om erachter te komen.

Back To Top