skip to Main Content
35. En Ze Leefden Nog Lang En Gelukkig

35. En ze leefden nog lang en gelukkig

Wat maakt jou gelukkig? Afgelopen 20 maart was het voor de derde keer ‘International day of happiness’. Toen deze dag drie jaar geleden werd uitgeroepen door de Verenigde Naties had ik de eer om hierbij aanwezig te zijn. Een vriend was uitgenodigd op het hoofdkantoor van de VN om op deze dag te spreken over zijn social enterprise* ‘Make it Happy’. Als tijdelijk teamlid mocht ik mee om te helpen.

Bij alle activiteiten die ‘Make it Happy’ ontwikkelt staat 1 vraag centraal: What makes you happy? Het stellen van deze simpele vraag roept interessante en grappige reacties op, variërend van ‘Bagels met nutella en pindakaas’ en ‘een glimlach’, tot ‘Johan Sebastian Bach’ en ‘samen met vrienden naar de sterren kijken’. Maar ook reageren mensen emotioneel, omdat zij zich realiseren dat ze zich vaak niet bezighouden met de dingen waar ze gelukkig van worden.

Geluk betekent dan niet alleen ‘blij zijn’, maar heeft te maken met het hebben van verbondenheid met anderen, het kunnen maken van je eigen beslissingen, ergens heel goed in zijn en het hebben van een doel.

Met hun activiteiten willen ‘Make it Happy’ en de VN eigenlijk een gesprek op gang brengen over hoe onze definitie van succes de manier beïnvloedt waarop we onze maatschappij hebben ingericht. Hoe succesvol ben je nou echt wanneer je drie nieuwe klanten hebt binnengehaald, maar niet hebt gesport, slecht hebt gegeten, weinig hebt geslapen en geen familie en vrienden hebt kunnen zien?

Een focus op alleen productie en financieel succes maakt dat we soms vergeten dat er zoveel meer dingen zijn waar mensen zich gelukkig door voelen. En dat we hier ook waarde aan mogen koppelen.

Het geluk dat je haalt uit een mooie keuken bijvoorbeeld is niet alleen de waarde van de apparatuur en materialen opgeteld. Het is ook alle momenten die je daar beleeft: samen koken, de ruzies over afwassen, de welkomstkus bij thuiskomst; de geur van verse lasagne of het kopje koffie op zondagmorgen.

Dat bekent natuurlijk niet dat we allemaal onze baan op hoeven zeggen, maar je kunt wel wat vaker nadenken over wat je echt belangrijk vindt. Want wat het ook is wat je gelukkig maakt, het is het waard om het serieus te nemen.

Meer weten over Make it Happy? tedxtalks.ted.com/video/Disruptive-Happiness-Mario-Cham

*een bedrijf dat naast economische ook sociale doelstellingen heeft

Back To Top