skip to Main Content
10. Gelukkig (ver)nieuwjaar!

10. Gelukkig (ver)nieuwjaar!

Een van mijn goede voornemens dit jaar is om me beter aan mijn deadlines te houden. Zo lang ik me kan herinneren ben ik altijd een last-minutewerker geweest. U weet wel, zo iemand die zegt “nou eenmaal beter te presteren onder druk”. Nu schuilt daar vast wel wat waarheid in, maar het zorgt ook voor veel stress en dat wil ik graag zien te voorkomen dit jaar.

Om de daad bij het woord te voegen had ik vandaag (vrijdag 11) vrij gepland om deze column te schrijven, terwijl de deadline ‘pas’ de 15e is. De dag begon goed om 7 uur, maar toen ben ik eerst gaan sporten (ook een goed voornemen), daarna heb ik wat boodschappen gedaan, een latte macchiato gehaald bij mijn favoriete koffietentje, een aflevering Wie is de Mol op uitzendinggemist gekeken, opgeruimd, thee gedronken met een vriendin, gedoucht, mijn tas ingepakt voor het weekend en nu zit ik in de trein en heb ik na de bijna 12 uur die ik wakker ben vandaag eindelijk de rust gevonden om aan deze column te beginnen…

Gelukkig ben ik niet de enige met dit probleem. 4 op de 5 Nederlanders heeft zich dit jaar voorgenomen iets te veranderen. Dat dit moeilijk is blijkt wel uit het feit dat het internet vol staat met tips om het dit jaar wel vol te houden. Een oorzaak is dat de we geneigd zijn om dingen die we liever niet willen doen of die ons moeilijk lijken, uit te stellen tot het laatst mogelijke tijdstip. Psychologen noemen dit het genotsprincipe: een stressvolle taak uitstellen tot een later moment geeft een plezierig gevoel. En dat uitstel vaak leidt tot afstel weet iedereen.

Het goede nieuws is dat we dit kunnen veranderen. De twee meest effectieve manieren zijn het concreet maken van je plannen en je voornemen delen met anderen. Dus is uw goede voornemen om dit jaar eindelijk uw keuken eens aan te pakken en fris het nieuwe jaar te starten? Vertel uw plannen aan familie en vrienden en nodig hen alvast uit voor een etentje om het te vieren. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het afmaken van uw scriptie/boekhouding/workout. Ik heb deze deadline in ieder geval gehaald, nu op naar de volgende .

Nog niet helemaal duidelijk wat allemaal onder uitstelgedrag valt? Deze video legt het uit. *

* In het Engels, maar de bedoeling wordt echt wel duidelijk…

Back To Top