skip to Main Content
2. Kleine Verandering, Groot Resultaat

2. Kleine verandering, groot resultaat

Een paar weken geleden bevond ik me op de Dam tussen een menigte naar aardappels graaiende mensen. De reden? ‘Power to the Pieper’ een actie om aandacht te vragen voor de misstanden in het huidige voedselsysteem. Waar de schappen van de supermarkten volliggen met geïmporteerde aardappels, raken lokale boeren hun producten aan de straatstenen niet kwijt. Daarom besloot een boer zijn 6000 kilo aardappels maar gratis weg te geven. Deze boer is aangesloten bij de Youth Food Movement. Deze non-profitorganisatie bestaat uit een groep diverse jonge mensen die zich richten op het bewerkstelligen van een verandering in de voedselindustrie. Zij willen met acties als deze mensen bewuster maken van hun voedsel, zowel de manier waarop het geproduceerd wordt, als waar het vandaan komt.

Een belangrijke plaats waar deze verandering volgens hen kan beginnen is de keuken.De keuken is een plek van samenkomst, waar je de dag begint en eindigt en je voedsel bereidt en eet. Een kleine verandering kan al een groot resultaat teweegbrengen. Wanneer bijvoorbeeld iedereen in Nederland een dag in de week geen vlees zou eten, scheelt dat de uitstoot van één miljoen auto’s per jaar!* Maar je hoeft geen wereldverbeteraar te zijn om iets te willen veranderen. Na 1 januari gaan mensen massaal naar de sportschool om hun conditie te verbeteren. Of om het dicht bij huis te houden: een likje verf of een nieuwe afzuigkap levert een grote verandering in de uitstraling van je keuken op.

Maar waar komt die drang naar verandering, klein of groot, toch vandaan? Al sinds de oudheid wordt er over deze kwestie gefilosofeerd. Aristoteles zei hierover het volgende: “Verandering is de overgang van potentie naar een volgende graad van volmaaktheid”. Mensen veranderen dus om te kijken of datgene wat er nu is, beter kan worden. Of je nu werkt aan een verandering in de wereld, je gezondheid, of het uiterlijk van je keuken, je zet hiermee een stap dichterbij een grotere staat van jouw idee van volmaaktheid. Doordat ik bewustere keuzes maak over de aanschaf van voedsel, werk ik hopelijk mee aan een verbetering in de voedselindustrie. Niet iedereen zal dit even belangrijk vinden en dat is ook niet erg. Het belangrijkste is denk ik dat iedereen zijn of haar eigen ideeën heeft over een ideale toekomst en elk moment kan beslissen om hier werk van te maken. En dat kan dus al met de keuze welke aardappels je in de pan doet!

Back To Top