skip to Main Content
3. Koffiedik Kijken

3. Koffiedik kijken

Beweging, verandering, vernieuwing. Juist in tijden van economische en politieke onzekerheid is er behoefte aan een (al dan niet betrouwbaar) beeld over de toekomst. Ook in mijn privéleven lijkt het alsof er niet eerder een moment was waarop er zoveel over veranderingen wordt gepraat als nu. Grote gespreksonderwerpen zoals wat te doen na je afstuderen, wel of niet gaan samenwonen en de voor- en nadelen van trouwen passeren opeens regelmatig de revue.

Toch is het nadenken over de toekomst echt niet alleen van deze tijd. Op zestienjarige leeftijd gingen mijn beste vriendinnetje en ik naar de film Cross Roads met Britney Spears in de hoofdrol. Erg goed was de film niet en meer dan dat het over drie vriendinnen ging die een roadtrip door Amerika maken, kan ik me er niet van herinneren. Eén ding is me wel bijgebleven. Voordat ze op reis gingen, groeven de vriendinnen een doosje op dat ze vijf jaar daarvoor hadden begraven. In dat doosje zaten voorspellingen over de toekomst die ze op hun zestiende dachten te krijgen.
Mijn vriendin en ik vonden dit zo’n leuk idee dat we besloten dit zelf ook te doen. We zochten een geschikte doos, plastic, papier en pen en gingen aan de slag. We besloten dat we, net als in de film, de doos na vijf jaar op mochten graven. Ik herinner me dat we het best moeilijk vonden, want 21 leek niet vijf, maar wel hónderd jaar ver weg. Zouden we een vriendje hebben, onze studie hebben afgerond, een huis hebben misschien?

Nu bijna tien jaar later zijn mijn ouders verhuisd en daarmee is onze oude tuin verboden terrein geworden. Ons doosje ligt dus nog steeds in de Friese grond begraven, als het niet is opgegeten door de wormen. Toch zou het leuk zijn die briefjes nog eens op te graven om te kijken of het beeld dat ik toen van mijn toekomst had een beetje is uitgekomen.

Het leuke van het voorspellen van de toekomst is namelijk dat je nooit zeker weet of je gelijk zal krijgen. En juist omdat er nog niks vaststaat, is alles nog mogelijk! Voor advies over het strand of welke partij straks aan de macht komt kan je kijken naar de weersvoorspellingen van Piet en de peilingen van Maurice. Maar je eigen toekomst kan je nu al sturen door de keuzes die je maakt omdat die van invloed zijn op de verandering van morgen buy cheap levitra online.

Back To Top