skip to Main Content
26. Mag Ik Me Even Voorstellen?

26. Mag ik me even voorstellen?

Aan mijn relatief korte verblijf van drie maanden in Amerika vorig jaar heb ik een aantal gewoontes overgehouden: ik ga vaker uit eten, ik ben (weer) havermout gaan eten en ik koop vaker een ‘coffee on the go’ bij een koffietent. Dat laatste probeer ik wat te minderen, want naast het feit dat het totaal niet duurzaam is om al die kopjes steeds weg te gooien, zijn al die soja-lattes ook een rib uit mijn lijf.

Als ik de verleiding dan toch niet kan weerstaan, is het altijd weer een verrassing met welke spellingswijze mijn naam op het bekertje verschijnt. Ayleen, Alet, Ilenee, Ailynn, Ilean…zomaar een greep uit de creatieve vondsten die ik wel eens heb teruggekregen. Nu heb ik natuurlijk ook geen alledaagse Nederlandse naam. Ailin komt uit het Chinees en betekent ‘houden van’ (Ai) en ‘mooie edelsteen’ (Lin).

Al mijn hele leven hebben docenten, klasgenoten en collega’s moeite met de uitspraak of spelling van mijn naam. Toch ben ik er erg blij mee, want ik krijg ook heel vaak complimentjes of vragen naar de betekenis. Wat mij betreft hebben mijn ouders het dus goed gedaan, maar eigenlijk is het best raar dat iemand anders voor jou verzint met welke naam je door het leven gaat. Naamgeving is daarom een verantwoordelijke bezigheid omdat het consequenties heeft voor een ander.

Het gaat dan ook wel eens mis. Sommige mensen veranderen bijvoorbeeld van naam omdat ze deze niet mooi vinden of niet bij hun karakter vinden passen. Ook bij landen gebeurt dit regelmatig. Na een oorlog of vrijheidsstrijd wordt vaak een nieuwe naam gekozen om een nieuw tijdperk aan te geven. Myanmar heet nu bijvoorbeeld Birma, en Leningrad is nu bijvoorbeeld St. Petersburg.

Een naam onderscheidt je van een ander. Veel mensen geven daarom een naam aan dingen waaraan ze gehecht zijn, zoals hun huisdier, boot, auto of huis. Daarmee zeggen ze: dit is mijn kat Droppie en die is heel lief, of: dit is mijn stoere auto Brutus. Je geeft daarmee eigenlijk ook iets van je eigen karakter mee: kijk ik ben creatief, exotisch, een familiemens, een lolbroek. Met een naam geef je daarmee dus ook een stukje van jezelf door aan een ander.

Ook restaurants hebben altijd een naam, maar ik ken eigenlijk niemand die dat met hun keuken heeft gedaan. Misschien een leuk idee voor na een keukenvernieuwing?

Back To Top