skip to Main Content
33. Met Voorpret Het Nieuwe Jaar In

33. Met voorpret het nieuwe jaar in

Dit jaar vierde ik oud en nieuw bovenop een berg in Sri Lanka. Op de laatste dag van 2014 toastten wij niet met champagne, maar gingen we vroeg naar bed zodat we om 2 uur ’s nachts konden beginnen aan een 4 uur durende tocht naar de top van de Adam’s Peak. Bijzonder is het feit dat deze berg heilig is voor zowel boeddhisten, christenen, hindoes en moslims, die al jarenlang zij aan zij de 11 kilometer lange pelgrimstocht naar boven maken.

Het pad was zwaar maar met een hoop doorzettingsvermogen haalde iedereen, ook de vier 60+ers in onze groep, de eindstreep. En we kregen een prachtige beloning: een waanzinnige zonsopkomst met uitzicht over het groene dal en de met wolken bedekte bergen die door de eerste zonnestralen langzaam van rood naar geel kleurden.

Na het behalen van deze prestatie voelde de afdaling op een of andere manier bijna zwaarder aan dan de klim. Op de heenweg hadden we iets gehad om voor te strijden, om naar toe te leven, maar op de terugweg deed alles pijn en ging alles veel langzamer dan gedacht. De voorpret over de beloning aan de top had ons vleugels gegeven en tegelijkertijd de gedachte aan de lange terugtocht verdrongen.

Je zou dit principe eigenlijk prima op goede voornemens kunnen toepassen. Vaak vragen die een bepaalde krachtsinspanning, waardoor je geneigd bent om actie uit te stellen. Maar als je alvast voorpret beleeft aan het resultaat, ga je een stuk gemakkelijker op pad. Want in de voorpretperiode zie je de palmstranden, de biertjes en de uren en uren slaap. Dan denk je niet aan eventuele regenbuien of muggen die je compleet leksteken.

De voorpret alleen al is krachtig genoeg om ergens mee te beginnen, en zodra je eenmaal boven bent zal je ook weer naar beneden moeten gaan: de gedachte aan die leuke nieuwe baan maakt het schrijven van sollicitatiebrieven dan een stuk gemakkelijker. Of de gedachte aan een mooie keuken laat het korte ongemak van een vernieuwing snel vergeten.

Want natuurlijk zullen er ook in 2015 afdalingen op je pad komen waardoor alles net wat anders gaat dan gepland. Maar ook al duurt de tocht misschien wat langer dan verwacht, je komt wel met een ervaring rijker beneden. Een heel mooi 2015 gewenst met hopelijk veel voorpret en vernieuwing!

Back To Top