skip to Main Content
14. Moderne (kook)kunst

14. Moderne (kook)kunst

Een periode van dertig dagen schijnt voldoende tijd te zijn om een gewoonte aan- of af te leren. Daarom ben ik precies dertig dagen geleden begonnen aan een zelf opgestelde ’30-day challenge’: om elke dag te schrijven over mijn belevenissen in New York. Want ook voor het schrijven geldt dat oefening (eventueel) kunst baart. Of, zoals ze het hier zeggen: de beste stukken ontstaan uit 10% inspiration, 90% perspiration. Oefenen, oefenen, oefenen dus.

Een leuke bijkomstigheid is dat ik nu precies weet wat ik welke dag heb meegemaakt de afgelopen maand. We hebben namelijk zoveel dingen gedaan, dat het onmogelijk was geweest om dat allemaal precies te herinneren zonder dit dagboek.

Op 10 mei bijvoorbeeld, ben ik naar het Museum of Modern Art (MoMA) gelopen. Dit museum biedt een plek aan oude bekende grootmeesters als Klimt, Mondriaan en Picasso, maar daarnaast is er ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en nieuwe artiesten. Zo was er deze keer een exhibitie over architectuur als kunstvorm. Blijkbaar associeer ik kunst meer met schilderijen of muziek dan met gebouwen, want ik vond dit een bijzondere combinatie. Maar, zo liet de tentoonstelling zien, via de architectuur zijn en worden er vele politieke en maatschappelijke boodschappen geuit.

Een daarvan is het protest tegen de (opkomende) overheersing van de consumptiemaatschappij en de (daaruit voorkomende) eenheidsworst binnen de architectuur. Vooral in de tijd na de tweede wereldoorlog werden er in Amerika veel prefab (voorgefabriceerde) huizen en later ook keukens gemaakt. Deze snelle en relatief goedkope manier van produceren was in die tijd erg handig en zorgde ervoor dat de buitenwijken van New York snel konden groeien. Maar met dit proces verdween ook de originaliteit, en erger nog de kwaliteit.

Door het maken (en het standaardiseren) van ontwerpen, bepaalt een architect dus eigenlijk een hoop over hoe wij ons leven leiden cheap vardenafil. De inrichting en de schilderijen die je ophangt bepaal je natuurlijk zelf, maar de grote lijnen van de structuur van het huis of de keuken al zijn gemaakt. Daarom zie je nu dat er steeds meer ruimte komt voor mensen om zich een ontwerp meer ‘eigen’ te maken. Door een keukenkast de andere kant open te laten gaan of een kraan te vervangen creëer je zo een individuele stijl in de keuken. Zo gezien is De Keukenvernieuwer dus eigenlijk een kunstenaar die een uniek kunstwerk voor u maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top