skip to Main Content
24. Nieuw Leven (inblazen)

24. Nieuw leven (inblazen)

Het is zo ver: het is officieel lente! De tijd van lammetjes in de wei, de eerste zonnestralen op het terras, sneeuwklokjes en de roze bloesem van de prunusbomen. Afgelopen vrijdagmiddag had ik daarom in plaats van een toetsenbord een snoeischaar in mijn handen. In het kader van NL Doet staken mijn collega’s en ik de handen uit de mouwen om een stadstuin in Utrecht lenteklaar te maken.

Eerst werd er flink gesnoeid en geveegd. We verwijderden bramenstruiken, overtollige bamboespruiten en vastgekoekte mos, zodat er plaats ontstond voor rozenstruiken en vrolijke eenjarigen. Want de lente is ook de tijd van de grote schoonmaak: als je iets wil laten groeien moet er wel ruimte voor zijn.

Daarmee staat het seizoen voor mij ook symbool voor vernieuwing: je neemt iets wat er al was en maakt het beter. In de tuin kan dat alleen als je eerst ruimte maakt in de grond en deze omspit voordat je gaat zaaien. Anders zal er niets nieuws gaan groeien. Maar ook in je hoofd is dat zo, soms moet je die even helemaal leegmaken, zodat je met frisse gedachten verder kunt gaan. Werken in de tuin is daar trouwens een goede manier voor

Als je het hebt over nieuw leven is een baby toch wel een ultiem voorbeeld. Door het combineren van wat cellen ontstaat er een heel nieuw persoon, met haar of zijn eigen kenmerken, die toch ook wat overeenkomen met die van haar/zijn ouders. Hoe bijzonder dit is heb ik onlangs van dichtbij mogen meemaken toen ik drie maanden geleden voor het eerst tante werd van een prachtig neefje.

Tante worden leek me altijd erg leuk maar als enig kind moest ik afwachten of dat ooit zou gebeuren. Ik prijs me dus erg gelukkig met mijn schoonzussen -en broers: door hen krijg nu toch de kans om mijn (toekomstige) neefjes en nichtjes te verwennen met pannenkoeken en pretparken tijdens logeerpartijtjes.

Maar zover is het nog niet. Net als de rozen die wij gisteren hebben geplant, moet mijn neefje eerst nog wat groeien voordat ik hem kan meenemen naar de Efteling. Maar dat is ook wel mooi, want ondertussen zal er genoeg te genieten zijn. De eerste keer kruipen, de eerste keer staan, allemaal onderdeel van een veranderingsproces.

Wil jij je keuken nieuw leven inblazen? Of moet er wat ‘gesnoeid’ of juist ‘geplant’ worden? De Keukenvernieuwers helpen hier graag bij!

Back To Top