skip to Main Content
36. Nieuwe Betekenis Geven

36. Nieuwe betekenis geven

Mijn beste vriendinnetje waar ik mee opgroeide vanaf mijn vierde is anderhalf jaar ouder dan ik. Dat betekent dat ze voor mijn geboorte al anderhalf jaar de tijd had om te groeien, te leren en zelfverzekerd te worden, en zo was ze naast een vriendin ook een beetje een grote zus die me uitdaagde dingen te doen die ik niet durfde, en me verbeterde als ik (in haar ogen) dingen helemaal verkeerd deed. Nieuwe betekenis.

Een van die dingen was mijn grammatica-gebruik. Ik denk dat je haar al op jonge leeftijd als een klein ‘taalpuristje’ zou kunnen aanduiden: iemand die ‘streeft naar het gebruik van vaste taalregels’. Een van haar grootste irritaties was dat ik soms zei dat ik enigst kind was, in plaats van enig kind: “Nu zeg je dat je de leukste bent, in plaats van de enige” zei ze dan altijd. Waarop ik antwoordde: “Nou als ik de enige ben, ben ik toch ook automatisch de leukste?”

Nieuwe betekenis

Nu moet ik bekennen dat ik me tegenwoordig ook wel eens druk maak over spel- of stijlfouten die worden gemaakt. Maar meer dan dat heb ik altijd een fascinatie gehad voor de manier waarop taal zich ontwikkelt en wordt gebruikt. De woorden vernieuwing en verandering hebben officieel een zelfde soort betekenis, ze worden gebruikt om aan te geven dat er een nieuwe situatie aankomt die het oude vervangt.

Maar toch heeft verandering voor mensen soms een negatieve betekenis. Vooral als het gaat om zaken die van bovenaf worden opgelegd zoals een bedrijfsreorganisatie. Of als iemand zegt: “hij is echt veranderd”, wordt dit meestal niet op een positieve manier bedoeld. Aan de andere kant wordt vernieuwing, of jezelf vernieuwen, vaak gebruikt in een situatie waarvan wordt verwacht dat het beter wordt dan het was. Ook al weet je nog niet precies wat het gaat worden.

In het dagelijks spraakgebruik en in gesprekken tussen mensen krijgen woorden dus pas hun echte betekenis. Want ook al zijn taalregels belangrijk om een bepaalde structuur aan te geven, uiteindelijk gaat het niet om de woorden die je gebruikt maar om de betekenis die je er (samen) aan geeft.

Elke keer dat iemand me nu vraagt of ik broers of zussen heb denk ik terug aan de lessen die mijn vriendin me leerde en het plezier dat we samen hadden. Een mooiere betekenis van ‘enig’ is er niet voor mij!

Back To Top