skip to Main Content
9. Plaatsverandering

9. Plaatsverandering

Een tijdje geleden mocht ik voor mijn werk binnen een maand naar zowel Londen als Brussel. Juist op kleine tripjes als deze vind ik het verrassend met hoe weinig moeite je in een compleet andere wereld terecht kunt komen. Je staat om half 6 op, neemt de trein naar Schiphol, checkt in en zit een uur later in Londen. Of je stapt in de trein en bestelt drie uur later een ‘pain au chocolat’ omdat je niet zeker weet of Vlaams wel wordt gewaardeerd in onze Europese hoofdstad…

Hoewel het op reis gaan een heel duidelijke uiting is van een verandering van plek, bestaat het hele leven eigenlijk uit een aaneenschakeling van plaatsveranderingen. Soms ga je verder en soms blijf je dichtbij. Soms ga je op bezoek in een andere stad, op een ander moment verhuis je naar een andere plek om te wonen of vind je een nieuwe werkplek. Elke locatie heeft daarbij haar eigen rol in het leven. De verwondering over hoe een nieuwe plek andere indrukken achterlaat is alleen het sterkst bij grote veranderingen, omdat hier nog geen routine in is gesleten.

Maar het is niet eens nodig om je fysiek te verplaatsen om van omgeving te veranderen. Door het ophalen van een herinnering kan je je opeens heel ergens anders wanen. Met het horen van dat ene liedje, door het zien van een foto, of door het ruiken van een geur sta je opeens weer op die ene markt op Sulawesi, in dat schattige winkeltje in Utrecht, of zit je samen met je neef achter de bank bij oma, waar je een kaartenhuis bouwde terwijl de grote mensen koffie drinken.

De gure wind waait nog altijd door de bomen, al is de Sint weer vertrokken. De straten zijn verlicht, de kerstboomverkopers staan buiten en de mini-schaatsbanen staan weer op de markt. Deze donkere tijd wordt opgelicht door kaarsjes en haardvuren in woonkamers waar families en vrienden samenkomen om feest te vieren: Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw. Hoewel ieder dit op haar of zijn eigen manier doet, is de winter vaak een tijd waarin je samenkomt en herinneringen ophaalt, maar tegelijkertijd ook nieuwe herinneringen maakt.

Dus wanneer u straks samen in de keuken het diner voorbereidt, heeft u de kans om ook andere plekken weer even tot leven te blazen. Ik wens u daarom fijne feestdagen en alvast een gelukkig nieuwjaar, met mooie oude en nieuwe herinneringen!

Back To Top