skip to Main Content
6. The Times They Are A-changin’

6. The times they are a-changin’

Een paar weken geleden vond het mini-filmfestival ‘ Pluk de Nacht’ plaats in Amsterdam. Elf dagen lang werden op een stukje braakliggend terrein aan het IJ films getoond op een groot scherm. Om de film goed te kunnen zien startte de voorstelling pas wanneer het donker werd en op de eerste avond was dit rond half tien. Maar in de daaropvolgende dagen merkte ik dat de schemer steeds wat eerder intrad. Opeens vielen me ook andere dingen op: de bladeren aan de bomen worden geler en de wind steeds guurder…de zomer is bijna voorbij.

Door deze constatering realiseerde ik me dat dit mijn eerste zomer is die ik ‘werkend’ heb doorgebracht. Gek eigenlijk dat iets waar je bijna je hele leven (in mijn geval 24 jaar, van basisschool tot afstuderen) naartoe leeft, niet bewust beleeft wanneer het zover is. Nu is de meteorologische herfst ook al officieel begonnen op 1 september, maar de overgang van zomer naar herfst gaat zo geleidelijk dat je niet echt doorhebt dat er verandering optreedt.

Gisteren hoorde ik een mooie metafoor voor dit fenomeen: soms zijn we als een vis die niet meer doorheeft dat hij in water zwemt. Door tegen het glas van de kom aan te zwemmen kan hij opeens beseffen dat hij al jaren in een kom zit en daarnaast dat niet alle plekken op de wereld uit water bestaan. Met andere woorden: door even stil te staan geef je jezelf de kans om deze langzame veranderingen te herkennen.

Je herkent nu de trui die langzaam steeds valer is geworden en waar je de originele kleur alleen nog kunt aflezen onder de knopen die het zonlicht al die tijd hebben tegengehouden. En ook de tegels aan de keukenmuur die er eerst ‘authentieker’ uit zijn gaan zien, maar die nu eigenlijk echt oud zijn geworden door de kalkaanslag, roest of de tand des tijds. Maar aan de andere kant merk je ook dat je twaalf kilometer kunt hardlopen zonder buiten adem te raken, dat je al 25 jaar een fijne relatie hebt of dat je toch al heel wat spaargeld hebt opgebouwd.

Met dit verworven inzicht biedt de komst van de herfst eigenlijk een seizoen vol nieuwe kansen. Zoals Dylan het al zei: “For the loser now / Will be later to win / For the times they are a-changin’.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top