skip to Main Content
32. Tijd Voor Verandering

32. Tijd voor verandering

“Hoe is t?” “Goed, druk! En met jou?” “Ja ook druk!” Dit gesprek voer ik gemiddeld drie keer per week, met collega’s, vrienden, familie. Een heel raar gesprek eigenlijk, want het woord ‘druk’ zegt niks over hoe je je voelt, wat je aan het doen bent of wat je graag zou willen doen.

Ik zou bijvoorbeeld ook kunnen zeggen: “Goed! Ik ben veel tijd kwijt aan een project, omdat ik graag wil dat zo veel mogelijk mensen weten wat wij voor mooie dingen we aan het doen zijn.” Of: “Ik heb het gevoel dat ik wat te lang doorwerk de laatste tijd. Dat maakt me een beetje moe.” Of: “Het gaat goed, ik ben blij dat ik lekker veel tijd heb om te koken/sporten/papier-machéen.”

Vooral dat laatste zeg je niet zo snel. De algemene perceptie lijkt namelijk te zijn geworden: als je druk bent, dan heb je het goed voor elkaar. Als je hard werkt, stel je pas echt wat voor. ‘Druk zijn’ is daarom een soort standaard reactie geworden waarmee je laat zien: “Ik ben druk, dus (waarschijnlijk) ook succesvol”. Maar is dat terecht?

Druk betekent letterlijk: ‘een aanhoudende dwang of kracht’. Met andere woorden: er zijn te veel dingen te doen, in een te klein tijdsbestek, waardoor je het gevoel hebt geen controle en/of overzicht meer te hebben over dat wat je aan het doen bent. Niet echt iets om na te streven lijkt me. Een oplossing: dingen sneller doen, dingen uitstellen of (sommige) dingen gewoon helemaal niet doen.

De laatste optie is verreweg de beste, maar (voor mij) ook de moeilijkste. Het betekent namelijk dat je keuzes moet maken om bepaalde dingen te laten liggen. Níet naar de kroeg gaan, en wel sporten. Of niet die opdracht afmaken en wél koken voor je geliefde.

Want hoe je het ook wendt of keert, je hebt rust nodig om ruimte te creëren voor nieuwe ideeën, je hebt rust nodig om gezond te blijven, en je hebt rust nodig, gewoon, omdat je dan wat vrolijker bent, en het leven je dan wat gemakkelijker toelacht.

Als dat nou niet lukt in je eentje, dan kan je hulptroepen inschakelen. Een collega die een opdracht overneemt, de online rijmmachine die een last-minute gedicht voor je maakt…of een Keukenvernieuwer, die kan helpen bij het maken van een mooiere of handiger keuken. Mocht je nog een gaatje vinden in je drukke najaarsschema dan kan je een vrijblijvende afspraak maken. Dan bespaar je misschien niet alleen tijd, maar ook wat geld. En dat komt vast goed uit in deze periode… Fijne feestdagen!

Back To Top