skip to Main Content
7. Toerist In Eigen Keuken

7. Toerist in eigen keuken

Afgelopen jaar zat ik in het team van TEDxAmsterdam Education. De naam TED staat voor Technology, Entertainment en Design, maar tegenwoordig staat de organisatie voor veel meer dan dat. Wat ooit begon als een congres waar mensen als Bill Gates hun dromen en plannen voor de toekomst aan elkaar vertelden, is uitgegroeid tot een plek waarbij het publiek net zo belangrijk is als de sprekers. Mensen uit de hele wereld kunnen nu via een online platform alle speeches bekijken en daarnaast is het sinds drie jaar voor iedereen op de wereld mogelijk een eigen TEDx-event te organiseren. Dat dit een succes is, blijkt uit het gigantisch aantal events dat wordt georganiseerd over de hele wereld. Sinds 2009 zijn er al 4000 georganiseerd, van Delhi tot Kharthoum, van Delft to Michigan en van Islamabad tot Sao Paolo.

Als voorbereiding op ons eigen event, mocht ik afgelopen april samen met een vriendin naar een TED-event in Qatar. Het was waanzinning indrukwekkend om zoveel mensen te ontmoeten uit alle delen van de wereld die zich bezighouden om hun wereld een beetje beter te maken door het delen, maar ook vooral uitvoeren van bijzondere ideeën. Wat me van beide events het meest is bijgebleven is de enorme energie die aanwezig was bij de mensen in de zaal en op het podium. En vooral de wil om iets te veranderen aan haar of zijn eigen situatie, die van een buurvrouw of die van de wereld.

Een bijzonder verhaal is dat van een vriend die ik ontmoette in Qatar. Deze jonge ondernemer heeft zijn baan in de financiele wereld opgegeven om een stiching op te richten die als doel heeft om mensen gelukkiger te maken. Eén van zijn tips is om je in het dagelijks leven meer te gedragen als toerist. Veel mensen wachten tot ze op vakantie zijn om rust te nemen, te genieten van uitgebreide diners, nieuwschierig te zijn naar andere culturen, of flexibel om te gaan met veranderende situaties. Maar waarom zou je dit niet iedere dag doen?

Ga als toerist naar uw eigen keuken en kijk met frisse blik in het rond: wat spreekt aan, wat zou anders kunnen. Waar ergert u zich aan, wat is mooi en handig, waar liggen herinneringen. Zie, hoor, proef, voel en ruik. Er is geen plek in huis waar al uw zintuigen zo worden geprikkeld: de kleurencombinatie op uw bord, het knetteren van een biefstuk in de pan, de smaak van verschillende specerijen, de geur van vers brood of de textuur van een pudding. Ik wens u een prettige reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top