skip to Main Content
5. Verandering Van Betekenis

5. Verandering van betekenis

De afgelopen weken was ik samen met elf familieleden 25 dagen op vakantie in Indonesië. We trokken van Zuid- naar Noord-Sulawesi in twee busjes met chauffeurs en gids. Tijdens deze reis moest ik vaak aan het spel ‘doorfluistertje’ denken. Dit spel werkt als volgt: persoon 1 fluistert een verhaal in het oor van persoon 2, waarna persoon 2 weer fluistert in het oor van persoon 3, enzovoorts. De laatste persoon vertelt haar of zijn versie aan de groep en vaak blijkt dat het verhaal dan ondertussen erg is veranderd…

“Volgens mij moeten we morgen om 10 uur bij het hotel wachten op de busjes”, “Nee, hij zei dat de chauffeurs om 10 uur gas zouden halen en dat ze ons daarna bij het pleintje komen ophalen om naar de waterval te gaan”, “De waterval? Die bestaat toch helemaal niet meer? Dat is toch een energiecentrale geworden?”

Door de grootte van de groep, de spreiding in twee busjes en de taalbarrière tussen ons en de gids hadden we vaak discussies als deze go to these guys. Dit leverde soms verwarring, maar ook grappige situaties op. Maar niet alleen woorden worden soms anders geïnterpreteerd. Op reis kom je vaak in onvoorziene situaties terecht. De keuze is dan aan de reiziger hoe die de situatie wil ervaren: herinner je je die ene tocht van elf uur als een hobbelige rit met slechte airco en een slapende gids, of als een reis met waanzinnige uitzichten, bijzondere ontmoetingen en tijd om te ontspannen?

Op die manier kunnen ook plekken van betekenis veranderen. Op onze reis sliepen we in totaal in elf verschillende hotels. Maar waar in het ene hotel de kamer een plek was van ontspanning (met fijne douche/schone lakens/airco), kwam je in de ander de badkamer het liefste alleen op je tenen binnen, hield je je adem in tegen de stank en werd je lek gestoken door de muskieten.

De betekenis van een verhaal, situatie of plek kan dus al door kleine dingen veranderen. Een woordenboek, een beetje fantasie of een nieuwe bedsprei zijn op reis vaak al genoeg om iets positief te veranderen. Het leuke is dat dit thuis natuurlijk ook zo werkt. Alleen al door het vervangen van oude keukengrepen of het plaatsen van een nieuw werkblad kan een keuken weer veranderen in een fijne plek om te koken en eten! Of je beeldt je natuurlijk in dat die roestplekken erg modieus zijn… de keuze is aan u!

Back To Top