skip to Main Content
1. Veranderingen

1. Veranderingen

EVan harte welkom bij mijn eerste column op de keukenvernieuwers-site. Ik zal me op deze plek maandelijks bezighouden met verandering en vernieuwing: een essentieel onderdeel van de missie van de keukenvernieuwers.

Toen ik als studente van Groningen naar Amsterdam verhuisde, begon mijn zoektocht naar geschikte woonruimte. Ik vond al vrij snel een kamer van zo’n 10m2 op 4-hoog voor 400 euro per maand. De huisbaas bleek echter een tamelijk louche figuur, daarom besloot ik de wondere wereld van het anti-kraakwonen te verkennen.

Voor degenen die niet bekend zijn met anti-kraak: dit concept is bedacht om leegstand van panden tegen te gaan en bezetting door krakers te voorkomen. Handige bedrijven maken afspraken met woningcorporaties en huiseigenaren met lege panden. Vervolgens bieden zij deze panden tegen een kleine vergoeding als woning aan. Als tegenprestatie voor deze lage kosten kan je als bewoner echter elk moment je huis worden uitgezet, wanneer het pand bijvoorbeeld wordt verkocht, gesloopt of verhuurd. Met de keuze voor anti-kraak kies je dus voor goedkoop wonen, maar je krijgt er een hoop onzekerheid voor terug.

Met de inschrijving bij de anti-kraakorganisatie begon mijn zwerftocht door Amsterdam. Ik startte in een leuke woning in de Baarsjes, waar ik na vijf maanden weer weg moest. Daarna verhuisde ik naar een gigantische woning in de Rivierenbuurt die blijkbaar bij anderen ook in de smaak viel: na slechts twee maanden kon ik weer vertrekken. Deze keer mocht ik naar het chique Oud-Zuid, waar na negen maanden de gevreesde brief op mijn deurmat viel. Twee weken later kon ik mijn huis weer verlaten.

Wat ik heb geleerd van deze tijd vol verandering en onzekerheid, is dat ik me goed kan aanpassen aan nieuwe situaties. Maar nu ik inmiddels alweer anderhalf jaar op één vaste plek woon, realiseer ik me elke dag hoe veel ik bof met deze vastigheid. Toch was ik zonder mijn anti-kraakperiode niet op deze plek terechtgekomen en had ik haar ook niet zo gewaardeerd.

Soms is een stapje achteruit nodig om daarna verder te komen. De keuze voor een verbouwing kan ook voelen als een stap naar onzekerheid. Een stoffig huis, vreemden over de vloer… Je verzakte keukendeuren zijn dan wel onhandig, je weet tenminste wel waar je aan toe bent. Die vertrouwdheid achterlaten is soms eng, omdat je niet weet wat er voor in de plaats zal komen. Maar hoe lastig dit proces ook kan zijn, het resultaat is daarna vaak extra genieten!

Back To Top