skip to Main Content
28. Vergeten Verandering

28. Vergeten verandering

Heb je weleens gehad dat je door een winkelstraat loopt, ziet dat er een nieuwe winkel is gevestigd, maar je niet kunt bedenken welke winkel er daarvoor in zat, ook al ben je er vaak geweest?

Om te voorkomen dat je iets vergeet moet een gebeurtenis worden opgeslagen, vastgehouden en teruggevonden kunnen worden. Je kunt in je kortetermijngeheugen ongeveer 7 items tegelijk onthouden en door een gedachte vaak te herhalen kan deze worden ‘verplaatst’ naar het langetermijngeheugen. Je slaat dus alleen informatie op als je er specifieke aandacht aan geeft. Al die keren heb je dus wel geregistreerd dat er een winkel was, maar niet opgeslagen welke dit was.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel technische middelen die je kunnen helpen om dingen op te slaan. Een (elektronische) agenda onthoudt al mijn afspraken en hoewel het rijtje ‘durch fur ohne um bis gegen’ voor altijd in mijn hoofd staat gegrift, kom ik een heel eind verder met Google translate als ik iets in het Duits wil vertalen.

Maar alleen het opslaan is niet voldoende: je moet de informatie ook kunnen terugvinden. Met apparatuur is dat relatief gemakkelijk, mijn inbox probeer ik zo leeg mogelijk te houden door mailtjes die niet nodig zijn direct weg te gooien en de rest in mapjes te stoppen. En door alle ‘cache’ en ‘cookies’ af en toe weg te gooien werkt je computer weer wat sneller.

Zo zou je dat af en toe ook met je hoofd moeten doen. Door een drukke periode zaten er de afgelopen tijd wat meer dan 7 items tegelijk in mijn kortetermijngeheugen. Waarschijnlijk is dat de reden dat ik in vier weken tijd achtereenvolgens: een colbertje ben vergeten in de bus, mijn paraplu heb laten liggen in de trein en ik er na 8 kilometer fietsen richting een festival achter kwam dat ik mijn portemonnee in een andere tas had laten zitten…

Ik ben daarom blij dat het nu zomervakantie en er wat ruimte is om uit te rusten. Even een tijdje helemaal niets doen en alle informatie die niet nodig is te wissen zodat er straks weer genoeg ruimte is voor nieuwe dingen. Ook de Keukenvernieuwers zullen van hun welverdiende rust genieten deze zomer, zodat ze straks weer geheel ontspannen al jullie keukens kunnen opknappen. Vergeet dus niet om een vrijblijvende afspraak te maken als je interesse hebt. Fijne zomer!

Back To Top