skip to Main Content
13. Vernieuw De Geschiedenis

13. Vernieuw de geschiedenis

Afgelopen zondag zijn mijn vriend en ik voor de derde keer verhuisd in New York. Deze keer van het gebied Williamsburg naar een appartement in Bushwick. De naam herinnert nog aan de tijd dat de Nederlanders hier waren, het is namelijk de Engelse variant van het vroegere Boswijck. Maar in veel meer straatnamen en buurten kan je het Nederlands nog herkennen: Harlem komt bijvoorbeeld van Haarlem en Brooklyn is afgeleid van Breukelen.

Zelfs de stadsnaam heeft een Nederlandse geschiedenis. Toen de Nederlanders zich hier in 1614 vestigden, vernoemden ze de stad naar de plaats die al drie jaar mijn thuis is: New Amsterdam. Pas na de verovering op de Nederlanders doopten de Engelsen haar om tot New York, naar de hertog van York aan wie deze overwinning te danken was.

Opvallend is dat zowel de Nederlanders als de Britten ervoor kozen om het woordje ‘New’ in de naam te houden, terwijl ze ook duidelijk verwijzen naar een plek of een persoon die al bestond. Blijkbaar is het fijn om bij iets nieuws toch nog een link te houden naar iets ouds en vertrouwds.

Je ziet dit eigenlijk nog steeds. Vernieuwing kan grofweg worden opgedeeld in twee categorieën. De eerste is iets bestaands nemen en dit bewerken tot iets beters, bijvoorbeeld het vernieuwen van een werkblad in de keuken of een remake van een liedje. De tweede categorie is het maken van iets compleet nieuws wat nog niet bestond. De mens heeft nogal wat dingen uitgevonden die er eerder niet waren, bijvoorbeeld het wiel, de auto, tv, internet. Daarnaast zijn alle kunstuitingen en (politiek) gedachtegoed continue aan verandering onderhevig.

Maar hoe nieuw de techniek ook is, ook internet is een manier om met elkaar in verbinding te staan, net als daarvoor de fax, brief, telegram of rooksignalen. En zelfs muziek en politieke idealen – hoe origineel ook – hebben in de basis hetzelfde doel: om ideeën of emoties te uiten en om het publiek iets te leren, in vervoering te brengen of aan het lachen te maken bijvoorbeeld.

Ook het vernieuwen van uw keuken gaat niet om het veranderen van de functie, maar om het ontdekken wat er anders, beter of mooier kan. Een keuken versie 2.0 met een nieuwe inrichting waardoor alles vindbaar wordt. Of een upgrade met de nieuwste tegels waardoor u weer jaren vooruit kunt… totdat er weer iets ‘nieuws’ wordt ontdekt natuurlijk!

Back To Top