skip to Main Content
27. Vernieuwde Energie

27. Vernieuwde energie

Het kijken naar al het geren van de voetballers op het WK heeft er gek genoeg voor gezorgd dat ik zelf wat te weinig heb gesport de afgelopen tijd. Hoewel het gejuich met z’n allen in de kroeg ook een bepaalde soort energie geeft, voelt het toch heel anders dan het voldane gevoel na een uur bootcampen of een paar kilometer hardlopen.

Door dit gebrek aan beweging en buitenlucht merk ik dat ik minder energie heb, wat er weer voor zorgt dat ik minder zin heb om te sporten… Vooral na een dag werken vind ik het lastig om mezelf te motiveren, ook al weet ik dat ik me erna beter zal voelen.

Stoffen als endorfine (na het sporten of hard lachen) of adrenaline (bij stress) zijn namelijk erg van invloed op je energieniveau. Maar daarnaast heeft je lichaam natuurlijk ook voeding nodig om de dag door te komen. Het hangt er dan wel vanaf wat je eet. Als je bijvoorbeeld snelle koolhydraten (suikers) eet heb je direct erna veel energie. Het grote nadeel van deze suikers is dat je die erg snel verbrandt, wat ertoe leidt dat je lichaam snel weer naar nieuwe voedingstoffen verlangt. Sommige mensen zweren er daarom bij om helemaal geen suiker meer te eten, omdat ze merken dat ze veel meer energie hebben zonder die stoffen.

Wat voor mij het beste werkt is om gedurende de dag veel langzame koolhydraten te eten voor het sporten, zodat ik geen last krijg van een afterdinner-dip maar wel voldoende brandstof heb om te kunnen rennen. Daarna is het goed om iets eiwitrijks te eten, zodat je spieren zich weer snel kunnen opbouwen.

Je keuken is dus eigenlijk een soort energiecentrale: de ruwe brandstof in de voorraadkast en de koelkast wordt op het fornuis omgetoverd tot energie en de afwasmachine maakt alles weer klaar voor gebruik. Mede door je eigen inkoopbeleid en kookkunsten zorgt deze centrale ervoor dat je genoeg energie binnenkrijgt om je eigen topprestatie te leveren. Zoals een avond sporten, een dag werken of juichen en springen tijdens een wedstrijd van Oranje.

En net als elke energiecentrale heeft je keuken af en toe groot of klein onderhoud nodig. De Keukenvernieuwers helpen hier graag bij: van het plaatsen van een werkblad tot het inbouwen van apparatuur, zij zorgen dat er nieuwe energie gaat stromen!

Back To Top