skip to Main Content
19. Vernieuwende Beweging

19. Vernieuwende beweging

Voor mijn werk zit ik (helaas) veel achter de computer. Omdat ik net van werkplek ben gewisseld, kwam de arbo-consulente langs om alles op de juiste hoogte te zetten. Ze vertelde me dat de mens anatomisch helemaal niet is gemaakt om lang te zitten en dat daarom veel mensen klachten als rsi of nekpijn ontwikkelen op het werk. Om dit te voorkomen installeerde ze het programma ‘Ctrl Work’ op mijn computer.

Dit programma houdt bij hoe lang je achterelkaar computert en hoeveel je daarbij gebruikmaakt van je muis. Om je bewust te maken van je werkgedrag, stuurt het programma je gedurende de dag pop-ups met tips (“de beste houding is de volgende houding”) en oefeningen (“knijp eens 10 seconden in je werkblad” of “knipper 10x met je ogen om ze vochtig te maken”) om je werkhouding te verbeteren. En elke dag krijg je daar een soort ‘rapport’ van, compleet met boos kijkende (rode) of glimlachende (groene) smileys. Ik scoor vrij slecht op muisgebruik (vandaag 66%), maar goed op het opvolgen van ‘Time-outs’ (100%!).

Hoe irritant ik dit programma ook vind, genoeg bewegen is voor mij wel echt noodzakelijk. Vooral nu het kouder wordt veranderen mijn voeten en handen af en toe in ijsklompjes. Sinds ik fulltime werk ben ik daarom gaan hardlopen om mijn conditie en bloedsomloop te verbeteren. Afgelopen juni liep voor het eerst een halve marathon en over drie weken staat de tweede op het programma. Het trainen voor die 21,1 kilometer is best zwaar, maar het rennen in de buitenlucht helpt me ook om mijn hoofd leeg te maken of juist gedachten te ordenen bij bijvoorbeeld een writersblock.

Hardlopen is natuurlijk niet de enige manier om dit te doen. Sommige mensen krijgen de beste ideeën door het ophangen van de was of tijdens het koken. Waar het op neerkomt is dat als je vastzit (letterlijk of figuurlijk) het kan helpen om gewoon wat te gaan doen, en door die beweging volgt dan vanzelf de verandering in lichaam of geest. Wat dat betreft is dat programma zo gek nog niet: een steuntje in de rug kan best goed helpen om aan de slag te gaan. Mocht je nou zelf wat te lang hebben stilgezeten, loop dan eens een rondje door je keuken. Misschien kom je nog wat tegen om de keukenvernieuwers in beweging te zetten! Dan krijg je van mij een (groene) smiley.

Back To Top