skip to Main Content
23. Vernieuwendelen

23. Vernieuwendelen

Als mij op een verjaardag wordt gevraagd welke taart ik wil, slagroom of appel? Is mijn antwoord altijd: mag ik een klein stukje van allebei? Ook in restaurants wil ik graag met mijn tafelpartner(s) delen of een stukje proeven van haar/zijn gerecht: alles ziet er nou eenmaal vaak zo lekker uit!

Het zou kunnen dat ik dit gedrag heb overgenomen van mijn Indonesische familie. Als we daar op bezoek zijn besteden we een groot deel van onze tijd aan gezamenlijke maaltijden. Niemand krijgt een gerecht voor zichzelf maar er komen grote schalen met gerechten op tafel waar iedereen vanaf schept.

Maar het delen van eten, zij het in een andere vorm, lijkt ook steeds meer aan te slaan in Nederland en restaurants springen hier op in. Toen ik laatst met een vriendin uit eten ging in Utrecht konden we halve porties van ieder gerecht bestellen. Heel erg handig want soms heb je te maken met moeilijke artisjokken, exploderende cherrytomaatjes of een benige kip die zich op het bord toch lastiger laten delen dan in de keuken.

Naast restaurants zijn er ook veel andere initiatieven die het delen van eten stimuleren, zoals de website Thuisafgehaald. Een stel besloot om thuis wat extra te koken en deze extra porties aan anderen aan te bieden. Inmiddels zijn er al 7267 thuiskoks aangesloten. Ook op andere gebieden wordt er gedeeld: het platform Peerby zorgt er bijvoorbeeld voor dat buren makkelijk spullen van elkaar kunnen lenen en op de autodeelsite WeGo huur je tegen een kleine betaling een auto van je buurtgenoot. Je kunt nu zelfs wind delen door gezamenlijk een windmolen aan te schaffen!

Zo zie je dat een paar initiatiefnemers samen een verandering op gang kunnen brengen. Door economen wordt er daarom ook wel gesproken over de opkomst van de deeleconomie. Dit wordt ook wel prosumeren genoemd, een samenvoeging van samen consumeren en produceren. Of dat nou op het gebied van voedsel, vervoer, gereedschap of keukens is.

Ook de Keukenvernieuwers gaan op een nieuwe manier om met materialen. In plaats van de hele keuken, vernieuwen ze alleen wat echt nodig is. Ook jullie als klanten hebben ertoe bijgedragen dat er al meer dan 30 keukenvernieuwers door het hele land aan het werk zijn. Door het vernieuwen van je keuken draag je ook een beetje bij aan het uitbreiden van de keukenvernieuwersfamilie. Bedankt daarvoor!

Back To Top