skip to Main Content
18. (Ver)nieuwsgierig

18. (Ver)nieuwsgierig

Laatst vroeg een vriend zich af wat er zou gebeuren als iedereen tegelijkertijd zou beslissen om boodschappen te gaan doen. Het deed me denken aan een boek dat ik ooit van mijn moeder kreeg. Net zoals ieder kind was ik namelijk erg nieuwsgierig en stelde dit soort vragen continu aan mijn ouders. In het boek stonden antwoorden op vragen zoals: wat gebeurt er als alle Chinezen tegelijkertijd op een stoel gaan staan en eraf springen? En, stel je staat in een lift en de kabel breekt af, kan je het overleven als je op het allerlaatste moment voordat de lift de grond bereikt omhoog springt?

Tegenwoordig ben ik eigenlijk nog steeds zo nieuwsgierig. Maar waar ik vroeger door de National Geographics en encyclopedieën van mijn opa en oma bladerde, is er nu het internet. Het leukste daaraan vind ik dat je kunt starten met een simpele vraag maar dat je eindigt bij een heel ander onderwerp. Laatst zocht ik bijvoorbeeld op Wikipedia de geschiedenis achter onze nieuwe straatnaamgever op (hij was een beroemd klokkengieter). Maar via de verschillende linkjes kwam ik uiteindelijk uit bij de 80-jarige oorlog. Zo leer je steeds wat nieuws!

Het is dan ook niet gek dat ik uiteindelijk heb gekozen voor een studie waarbij ik nieuws ben gaan bestuderen: communicatiewetenschap. Wat we leerden tijdens mijn master is hoe media, politiek en publiek met elkaar in verbinding staan. We behandelden bijvoorbeeld vragen als: wie bepaalt wat belangrijk genoeg nieuws is voor in de krant, hoe kan het publiek politici beïnvloeden, of hoe kunnen politici hun publiek juist bereiken? Een belangrijk onderwerp was ook dat er tegenwoordig – ook mede door de komst van het internet – zoveel informatie is dat het moeilijk wordt alles te verwerken.

Maar als je eenmaal een route hebt gevonden die bij je past, kan je juist erg geïnspireerd raken en nieuwe dingen ontdekken. Zo kwam ik bijvoorbeeld een site tegen met ‘lifehacks’ voor een kleine keuken. Dit zijn simpele trucjes die het leven wat gemakkelijker maken. Een voorbeeld is het bewaren van deksels op een gordijnrails om ruimte te besparen. Heb je nou zelf ook zin in wat nieuws gekregen? Kijk dan even op de site van de keukenvernieuwers voor inspiratie, er zit vast iets voor je bij waar je nog niet aan had gedacht!

P.S: Ik ben trouwens niet de enige die het Internet afstruint: internetpoëet Rives vertelt hier zijn Wikipedia-verhaal.

Back To Top