skip to Main Content
37. Vier De Vooruitgang

37. Vier de vooruitgang

Zolang ik me kan herinneren, vier ik mijn verjaardag ieder jaar. Als kind koekhappen, ballonprikken en taart eten bij mijn ouders thuis, later feestjes met het risico op geluidsoverlast in mijn kleine studentenkamers en dit jaar in mijn eerste echte appartement, waar ik erachter kwam dat onze huisraad nog lang niet toereikend is voor het ontvangen van de hele familie…

Ik vond het altijd heel normaal om een feestje te geven, want wat is er nou leuker dan dat je liefste vrienden en familie bij je langskomen om leuke dingen te doen, cadeaus te geven en lekkere dingen te eten? Mijn omgeving dacht er vroeger ook zo over en zo kwam iedereen regelmatig bij elkaar over de vloer. Maar het valt me op dat hoe ouder we worden, hoe minder mensen hun verjaardag vieren. Sommigen vrienden vinden het, nu ze volwassen zijn, moeilijk om mensen ‘helemaal speciaal voor mij hiernaar toe te laten komen’. Sommigen vinden het gewoon te veel gedoe, te veel geld kosten, of vinden ze zichzelf daar ‘te oud voor’.

Verjaardagen werden in de keuken gevierd

Bij ons thuis speelde een groot deel van de verjaardagen zich af in de keuken; zo was dat ouderlijk huis nu eenmaal gebouwd. Maar ook nadat mijn ouders zijn verhuisd is de keuken in het nieuwe huis weer een centrale plaats van waaruit de hapjes en drankjes worden aangeleverd. Bij mij thuis is het soms zelfs drukker in onze kleine keuken dan in de kamer waar de gasten zouden moeten zijn…

Maar als niemand meer een ‘party’ geeft, valt er ook niks meer te feesten. Terwijl het zo leuk is om het leven te vieren zolang het kan. Want er is al zoveel verdriet in de wereld, en boosheid en angst. En het zo is gemakkelijk om te zeggen wat niet goed gaat, wat je wil verbeteren, wat je in de toekomst moet bereiken.

Een feestje op zijn tijd met een leuk gesprek, lekker dansen, muziek, eten en drinken geeft weer wat ruimte voor ontspanning en verbinding met het nu. Feestjes zijn van groot belang om het allemaal een beetje leuk te houden! Daarom voor deze keer voor iedereen die binnenkort jarig is: een welgemeende toast op je nieuwe (levens)jaar. Blijf genieten van vrienden en familie, hoe oud je ook wordt of hoe druk je het ook denkt te hebben.

Back To Top