skip to Main Content
15. Wachten Op Verandering

15. Wachten op verandering

Twee weken geleden zaten mijn vriend en ik in de nachtvlucht van New York terug naar Amsterdam. Bijna zeven uur in de lucht om aan het idee te wennen weer naar huis te gaan, terwijl de ‘nieuwe’ stad net als thuis was gaan voelen… Die uren in het vliegtuig waren natuurlijk bedoeld om te slapen zodat we later minder last zouden hebben van de jetlag. Helaas kon ik de slaap niet zo goed vatten. De reis voelde als een soort vacuüm: tijdens de verplaatsing van A naar B vond een grote verandering plaats, maar ik merkte er eigenlijk nog niks van. Het enige dat ik kon doen was wachten tot alle kilometers waren afgelegd.

Ik kan me voorstellen dat de vele eindexamenkandidaten het wachten ook zo hebben beleefd toen zij vorige week in afwachting waren van hun resultaat. Acht jaar geleden op 16 juni, kreeg ook ik de uitslag van mijn eindexamen Related Site. Ik weet deze datum nog zo goed omdat mijn beste vriendin op die dag 18 werd. Ze had alvast een groot feest gepland om deze beide heugelijke feiten te vieren, maar of dat feest door kon gaan?

Het systeem van onze school was als volgt: was je geslaagd, dan werd je niet gebeld, was je gezakt dan wel. Dit leverde nogal wat zenuwslopende uren op naast de telefoon, ondertussen heel hard hopend dat die niet over zou gaan. Gelukkig was het groot feest die avond: zowel ik als al mijn vrienden waren geslaagd en een nieuw hoofdstuk van ons leven kon beginnen.

Wachten op het eind van een reis, op een telefoontje, een zwangerschap: het zijn allemaal onderdelen van een groter veranderproces. Maar hoewel je weet dat er heus wel iets gebeurt, kan je niks doen om het proces te versnellen. Hetzelfde geldt ook voor verbouwingen of renovaties in je huis. Het moment tussen keuken 1 en keuken 2 is ook een periode van wachten…

Maar geduld is een schone zaak. En de hereniging met familie en vrienden, een examenfeest of een nieuwe keuken zijn het wachten natuurlijk ook wel waard. En hoewel je soms even moet wachten, verandering komt niet vanzelf. Zonder het boeken van de reis, het lezen van studieboeken of het maken van een afspraak, gebeurt er natuurlijk niks!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top