skip to Main Content
47. Zie De Mens!

47. Zie de mens!

Zie de mens! Ik hoorde deze uitspraak van een vrijwilliger die zich inzet voor een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt. Zie de mens! Het was zijn antwoord op de vraag wat het belangrijkste is in de zorg voor kwetsbare mensen. Niet het regelen, het wassen, het eten, het schoonmaken, maar: Zie de Mens! Ga even zitten, luister met aandacht. Wat vertelt deze vrouw mij, wat verlangt deze man?

‘Zie de mens’ is ook de titel van een prachtige tentoonstelling in Museum de Fundatie te Zwolle die nog tot 15 januari van het nieuwe jaar te zien is. Een aanrader, zeer zeker de moeite waard. Ik zag honderd portretten van honderd mensen uit de afgelopen honderd jaar: de mens in al zijn/haar verscheidenheid.

De portretten veranderen met de tijden mee: kunstenaars ontdekten nieuwe technieken, ze ontwikkelden nieuwe visies, verlegden hun focus, speelden met verrassende kleuren.

De keukenvernieuwer moet ook een kunstenaar zijn met een luisterend oor. Hij moet zich afvragen: wat wil deze vrouw, hoe ziet deze man de ideale keuken? Het antwoord is: Zie de mens! Dat blijft de uitdaging voor De Keukenvernieuwers, elke dag weer.

Back To Top